Wij de Vereniging Fläming-Flandern e.V. hebben ons op 4 Juni 2002 in Slot Kropstädt in het hart van de Fläming opgericht.

 

 

 

De vereniging „Fläming-Vlaanderen“ vindt haar reden van bestaan in de historische banden tussen de regio Vlaanderen in België en de regio Fläming in Duitsland. Deze vereniging houdt zich bezig met het aanknopen van contacten tussen de beide regio‘s. Haar doelstelling is : betrekkingen tussen de beide regio‘s op alle gebieden, vooral op het vlak van regionale samenwerking, toerisme, uitwisselingsprogramma‘s voor de jeugd, samenwerking van scholen, sport, geschiedenis, cultuur en economie op te bouwen, te ontwikkelen en te onderhouden . Dit project moet de Europese integratie bevorderen en menselijke contacten over de grenzen heen versterken. In deze doelstelling paste de propagandatour doorheen Vlaanderen in mei 2001 en augustus 2002, evenals de uitnodiging aan de Vlamingen om naar onze stadsfeesten en ambulante tentoonstellingen te komen en om ervaringen tussen verenigingen uit te wisselen.

 

 

Op 14 november 2002 werd in de Lutherstad Wittenberg, meer specifiek in het Historische Stadhuis, „Contactbureau Fläming-Vlaanderen“ plechtig geopend. Het heeft zowel historische, als actuele opgaven: verder onderzoek naar de voorgeschiedenis, d.i. de immigratie van de Vlamingen in de 12de eeuw, gemeenschappelijkheden in handwerk, gebruiken en naamgeving. Deze opgaven dienen als basis om nieuwe contacten te leggen. En deze contacten moeten dan vanuit het bureau in Wittenberg zorgvuldig onderhouden worden.

 

 

boven